Pontanusstraat Amsterdam

Pontanusstraat Amsterdam

Pontanusstraat Amsterdam Project foto's

Veel bestaande platte daken van de woningvoorraad in Nederland zijn voorzien van isolatie. Door aangepaste normen en hogere comfort eisen voldoen deze daken echter niet meer.Toch zou het kapitaalvernietiging zijn om de reeds aanwezige isolatie en vaak nog goede dakbedekking te verwijderen en af te voeren. De meest voor de voor de hand liggende methode om deze daken naar een hoger isolatie niveau te tillen is het aanbrengen van een omgekeerd dak.

Volgens het omkeerdak systeem wordt Roofmate isolatie los op de dakbedekking gelegd. Bij deze na-isolatie methode wordt geen dakbedekking gekleefd of gebrand waardoor de werkzaamheden eenvoudig en met weinig hulpmiddelen uitvoerbaar zijn. Uniek hierbij is dat er alleen maar isolatie(waarde) wordt toegevoegd. Daarnaast biedt dit systeem extra bescherming van het dak tegen veroudering door weersinvloeden, UV-straling en mechanische beschadigingen, waardoor de levensduur aanzienlijk wordt verlengd.

Bij gebruik van Roofmate SL-X platen kan de eind afwerking bestaan uit dakgrind, betontegels op tegeldragers, houten vlonders of een tuindak. Voorzieningen zoals zonnepanelen en airco installaties kunnen probleemloos op de Roofmate SL-X staan en onderhouden worden zonder schade aan het dak.

Dit voorjaar werd in Amsterdam een historisch pand voorzien van Roofmate isolatie. De dakbedekking was onlangs al vernieuwd, maar er was geen aanvullende isolatie aangebracht. Omdat het dak onvoldoende ballast kon dragen besloot de opdrachtgever te kiezen voor Roofmate LG-X, 120 mm blauwe  XPS-isolatie fabrieksmatig voorzien van  10 mm beton (25 kg per m² | Rd-waarde 4,15 m².K/W) welke fungeert als lichtgewicht ballastlaag. Uitsluitend aan de randen is extra ballast toegevoegd d.m.v. betontegels. Doordat de isolatie op de dakbedekking ligt is condensatie in de constructie uitgesloten.

Onderzoek door het Bureau Dak Advies heeft aangetoond  dat een omgekeerd dak een te verwachten levens duur heeft van ten minste 30 jaar.
Omdat Roofmate los wordt toegepast is het product ook na vele jaren functioneren opnieuw als isolatieplaat te gebruiken. Alle blauwe Styrofoam producten, waaronder Roofmate, zijn Cradle-to-Cradle “Silver” gecertificeerd door het MBDC.

terug naar overzicht

Munsterstraat 12     7418 EV Deventer     T +31 (0)570 - 634 474     F +31 (0)570 - 633 135