Eerste C2C woning NL

Eerste C2C woning NL

Eerste C2C woning NL Project foto's

Een team van ontwerpers heeft zich ten doel gesteld het eerste `Cradle to Cradle ®` huis van Nederland te bouwen. Voor de isolatie van de constructie viel de keuze op STYROFOAM™ vanwege de milieuprestaties van dit product.

Het C2C huis – genaamd Recht op Wind – is een ontwerp van XXarchitecten en Arconiko Architecten. De ondersteuning bij dit project komt van C2Clabxx, een bureau dat adviseert over het ontwerp, de bouw en de selectie van materialen volgens de principes van Cradle to Cradle.

De Cradle to Cradle filosofie beoordeeld producten op duurzaamheid en efficiëntie in productieprocessen, materiaaleigenschappen, toxiciteit en de mogelijkheid om materialen te hergebruiken via recycling of compostering. STYROFOAM is officieel gecertificeerd als een ‘Silver’ kwaliteit Cradle to Cradle materiaal.

Na een intensief proces, waarbij het ontwerpteam de meest geschikte bouwmaterialen selecteerde, is de bouw van het huis in De Rotten dichtbij de Rottemeren nu gestart. STYROFOAM producten tot een dikte van 120 mm, soms in een dubbele laag, zorgen voor de isolatie van de wanden, vloer, fundering en het hellende dak van het gebouw. Verder zal FLOORMATE™ 200-A worden toegepast onder de vloerverwarming.

“Het team achter dit innovatieve project heeft zich ten doel gesteld om bij de bouw van deze woning zoveel mogelijk gebruik te maken van in Nederland verkrijgbare, Cradle to Cradle gecertificeerde producten. Men ging door een zeer gedetailleerd proces, waaronder diverse gesprekken met ons, de bouwonderneming en onze distributeur Blauwplaat om tot een uitgekiend isolatiepakket te komen voor dit ambitieuze project” aldus Massimo Montecchi, Sales & Marketing Manager bij Dow Building Solutions voor Frankrijk en Benelux.

“Een van de interessante aspecten was hoe om te gaan met het traditionele hellende dak, dat normaal gesproken wordt geïsoleerd met glaswol of minerale wol – beide producten hebben geen Cradle to Cradle certificering. De oplossing werd gevonden in het gebruik van 100 mm ROOFMATE™ in combinatie met 60 mm FLOORMATE tussen de balken.
Dankzij de flexibele inzetbaarheid van onze producten kunnen we hier voldoen aan de zeer specifieke behoeften.”

Het gebouw zal gebruik maken van zonne- en geothermische energie alsmede van grijswater systemen. De huidige schattingen zijn dat de Cradle tot Cradle ambities voor 89% bereikt zijn – STYROFOAM speelt een belangrijke rol in dat succes.

Lees meer over C2C certificering van Styrofoam >>
Lees meer op C2C Woning-blogs Stedebouw en Architectuur >>

* Handelsmerk van The Dow Chemical Company ("Dow") of een gelieerde onderneming van Dow

terug naar overzicht

Munsterstraat 12     7418 EV Deventer     T +31 (0)570 - 634 474     F +31 (0)570 - 633 135