Omgekeerd dakpark Vierhavenstrip Rotterdam

Omgekeerd dakpark Vierhavenstrip Rotterdam

16-08-2011 Omgekeerd dakpark Vierhavenstrip Rotterdam Project foto's

Ter plaatse van een voormalig spoorwegemplacement aan de Vierhavenstraat in Rotterdam wordt momenteel een bijzonder dakpark gerealiseerd ter grootte van maar liefst 80.000 vierkante meter. Dit voor Nederland unieke dakpark wordt geïntegreerd in een multifunctioneel gebouw met een winkelboulevard en parkeergelegenheid.

De Gemeente Rotterdam en Dura Vermeer Vastgoed / MAB Development herontwikkelen samen dit gebied in Delfshaven waarbij meer groen en bedrijvigheid centraal staan. Uitgangspunt is dat direct omwonenden profiteren van deze vernieuwing door extra werkgelegenheid en meer recreatiemogelijkheden.

Het ruimtegebruik in dit innovatieve project is optimaal doordat het dakoppervlak benut wordt voor de aanleg van een groot groen park. Aan de basis van het dakpark ligt 26.000 m2 van het STYROFOAM isolatiemateriaal FLOORMATE 500 van Dow Benelux / Blauwplaat. Deze blauwe XPS-isolatie maakt onderdeel uit van een innovatief systeem dat samen met groendak leverancier Nophadrain is ontwikkeld.

De zeer drukvaste en vochtongevoelige FLOORMATE 500 isolatie draagt niet alleen de bovenliggende componenten van het dakpark, maar beschermt ook de onderliggende dakbedekking tegen thermische schokken en beschadigingen.

De isolatie functioneert volgens het omkeerdak principe, waarbij in tegenstelling tot conventionele daken de isolatie op in plaats van onder de dakbedekking geplaatst wordt.

Niet alleen wordt de levensduur van de dakbedekking aanmerkelijk verlengd, ook installatie en onderhoud worden vereenvoudigd doordat alle componenten van het dak gemakkelijker toegankelijk zijn.

Op de isolatie wordt het Nophadrain groendak systeem intensief geïnstalleerd en spoedig daarna het dakbegroeiingsubstraat. Het systeem garandeert een goede geleidelijke drainage bij neerslag, fungeert als ballastlaag op de isolatie en vormt na opening medio 2012 een prachtige groene oase in de stedelijke bebouwing van Rotterdam en tevens één van de grootste groene daken binnen Europa.

Bron: Blauwplaat Deventer

terug naar overzicht

Munsterstraat 12     7418 EV Deventer     T +31 (0)570 - 634 474     F +31 (0)570 - 633 135